• Főoldal
  • Magyarország étele
    • Magyarország étele 2025
      • Filozófia
      • Fővédnökeink 2025.
      • Magyarország étele 2025. versenykiírás
      • Visszaszámláló
      • Magyarország étele 2025. zsűri
      • A 2025-ös tányér
      • Agroturizmus étele 2025 versenykiírás
      • Szakma Ifjú Mestere 2025.
      • Rajzpályázat 2025
    • Magyarország étele 2024.
      • Filozófia
      • Magyarország étele 2024. versenykiírás
      • Fővédnökeink 2024.
      • Magyarország étele 2024. zsűri
      • A 2024-es tányér
      • Szakma Ifjú Mestere
      • Magyarország díszasztala 2024
      • “Csak tiszta forrásból” rajzpályázat 2024.
    • Magyarország étele 2023
      • Fővédnökeink – 2023.
      • „Befordúltam a konyhára” rajzpályázat – 2023.
      • Magyarország étele 2023. versenykiírás
      • Magyarország étele 2023. zsűri
      • A 2023-as tányér
      • Visszaszámláló
      • Fővédnökeink – 2023.
      • „Befordúltam a konyhára” rajzpályázat – 2023.
      • „Befordúltam a konyhára” rajzpályázat – 2023.
    • Magyarország étele 2022.
      • Magyarország étele 2022.
      • Fővédnökeink – 2022.
      • Magyarország étele 2022. versenykiírás
      • Magyarország étele 2022. zsűri
      • A 2022-es tányér
    • Magyarország étele 2021
      • Filozófia
      • Fővédnökeink 2021
      • Magyarország étele 2021 versenykiírás
      • Zsűri 2021
      • 2021-es tányér
      • Csatlakozni szeretnék…
    • Magyarország étele 2020
      • Magyarország étele 2020
      • Fővédnökeink 2020
      • Filozófia
      • Versenykiírás 2020.
      • Zsűri 2020
      • A 2020-as tányér
      • Csatlakozni szeretnék .
    • Magyarország étele 2019.
      • Magyarország étele 2019.
      • Fővédnökök
      • Filozófia
      • Zsűri 2019.
      • Mentes 2019.
      • A 2019-es tányér
      • Csatlakozni szeretnék .
      • Lelőhelyek
    • Magyarország étele 2018.
      • Magyarország étele 2018.
      • Fővédnökök
      • Filozófia
      • Magyarország étele 2018. recept
      • A zsűri
      • Mentes
      • A tányér
      • Lelőhelyek
      • Csatlakozni szeretnék
  • Magyarország itala
    • Magyarország itala 2025 versenykiírás
    • Magyarország itala® mixerverseny zsűri
  • Szamos – Tányérdesszert verseny
    • Szamos Tányérdesszert verseny 2025.
      • Szamos Tányérdesszertverseny 2025 kiírás
      • Szamos Tányérdesszert verseny 2025-ös zsűri
    • Szamos Tányérdesszert verseny 2024.
      • Szamos tányérdesszert verseny 2024. versenykiírás
      • Szamos Tányérdesszert verseny 2024-es zsűri
    • Szamos Tányérdesszert verseny 2023.
      • Szamos Mátyás Tányérdesszert verseny 2023. Versenykiírás
      • Szamos Mátyás Tányérdesszert verseny 2023. – zsűri
  • Kapcsolat

Magyarország étele 2018: ezek a döntős ételek!

Magyarország étele 2018: ezek a döntős ételek!

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub) 2018. évben első alkalommal hirdette meg a Magyarország étele 2018 elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsversenyét.

A verseny rendezői olyan innovatív, de populáris ételek nevezését várták, mely alkalmas lehet arra, hogy „Magyarország étele 2018” címet elnyerje.

Elvárás volt, hogy az étel a legtöbb <átlagos felszereltségű> konyhán elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Fontos szempont még, hogy a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is megfeleljen az étel, melynek nettó 1500 Ft/adag nyersanyagnormából kell kijönnie.

A versenybe az ország minden tájáról érkeztek nevezések a versenyezni kívánó csapatoktól, mely nevezésekben épp úgy megtalálható volt a szarvas, a gyöngytyúk, mint a mangalica és a bárány, mint az étel fő alapanyaga. Valamint minden étel tartalmazza a két, a verseny során kötelezően használandó alapanyagot, a bio hajdinát és a makói vöröshagymát. (Ez utóbbi egyébként hungarikumnak számít- a szerk.)

„Büszke vagyok arra, hogy sok év után végre magyar alapanyagokból, magyar szaktudásra épülő és a magyar szürkeállomány által megalkotott receptúrák születtek. Hiszek abban, ha új receptúrákat hozunk létre, és azt éttermekben elterjesztjük, akkor az a gasztrokultúránk fejlesztésén felül turisztikai tényezővé is válhat. A versenyben jelentős túljelentkezést tapasztaltunk, ezért nehéz helyzetben volt a zsűri, de úgy látom szigorú, szakmai alapú és jó döntés született.” – mondta el lapunknak Asztalos István az egyesület elnöke.

A zsűrizés során a pályamunkák egy-egy sorszámot kaptak, amit kizárólag a szervezők ismertek, a versenyzők nem, ezt juttatták el a zsűri felé, így ők a számokkal ellátott ételeket bírálták. A szervezők így érték azt el, hogy az étel értékelésénél kizárólag az étel számítson és a zsűrit semmi ne befolyásolhassa.


A döntőbe jutott ételek fantázianevei <ábécé sorrendben> a következők:

• A Rónasági Vénusz!
• Álmos bárányka
• Bece-neve: pörkölt
• Belfegor
• Botond triós
• Disznóságok evolúciója “Huszárosan”
• Györök gyöngye
• Herbária Hungarikum Riserva
• Mangalicaszűz Árpád-házi módra
• Nyárikonyha Kiss gyöngye
• Sertéstál
• SiófoKi fordított Csülök.

A verseny a döntővel folytatódik, ahol már az is eldől, hogy melyik lesz Magyarország étele 2018-ban. A döntő május 26-án a Budapesti Gazdasági Egyetem KVIK tankonyháján kerül megrendezésre.

A verseny további részletei a www.magyarorszagetele.hu weboldalon elérhetők.


Szakmai partnerek:
• Egészséges Táplálkozásért Egyesület;
• Biokontroll Hungária Kft.;
• Biokultúra szövetség.

A verseny támogatói:
• Aviko;
• Gasztro Prémium Kft.
• Helit Kft;
• Mirbest
• Oldalas magazin










magyarorszag etele
Magyarország Étele ® I Minden jog fenntartva © Copyright 2017
Magyarország Étele ® I Minden jog fenntartva © Copyright 2017