• Főoldal
  • Magyarország étele
    • Magyarország étele 2025
      • Filozófia
      • Fővédnökeink 2025.
      • Magyarország étele 2025. versenykiírás
      • Visszaszámláló
      • Magyarország étele 2025. zsűri
      • A 2025-ös tányér
      • Agroturizmus étele 2025 versenykiírás
      • Szakma Ifjú Mestere 2025.
      • Rajzpályázat 2025
    • Magyarország étele 2024.
      • Filozófia
      • Magyarország étele 2024. versenykiírás
      • Fővédnökeink 2024.
      • Magyarország étele 2024. zsűri
      • A 2024-es tányér
      • Szakma Ifjú Mestere
      • Magyarország díszasztala 2024
      • “Csak tiszta forrásból” rajzpályázat 2024.
    • Magyarország étele 2023
      • Fővédnökeink – 2023.
      • „Befordúltam a konyhára” rajzpályázat – 2023.
      • Magyarország étele 2023. versenykiírás
      • Magyarország étele 2023. zsűri
      • A 2023-as tányér
      • Visszaszámláló
      • Fővédnökeink – 2023.
      • „Befordúltam a konyhára” rajzpályázat – 2023.
      • „Befordúltam a konyhára” rajzpályázat – 2023.
    • Magyarország étele 2022.
      • Magyarország étele 2022.
      • Fővédnökeink – 2022.
      • Magyarország étele 2022. versenykiírás
      • Magyarország étele 2022. zsűri
      • A 2022-es tányér
    • Magyarország étele 2021
      • Filozófia
      • Fővédnökeink 2021
      • Magyarország étele 2021 versenykiírás
      • Zsűri 2021
      • 2021-es tányér
      • Csatlakozni szeretnék…
    • Magyarország étele 2020
      • Magyarország étele 2020
      • Fővédnökeink 2020
      • Filozófia
      • Versenykiírás 2020.
      • Zsűri 2020
      • A 2020-as tányér
      • Csatlakozni szeretnék .
    • Magyarország étele 2019.
      • Magyarország étele 2019.
      • Fővédnökök
      • Filozófia
      • Zsűri 2019.
      • Mentes 2019.
      • A 2019-es tányér
      • Csatlakozni szeretnék .
      • Lelőhelyek
    • Magyarország étele 2018.
      • Magyarország étele 2018.
      • Fővédnökök
      • Filozófia
      • Magyarország étele 2018. recept
      • A zsűri
      • Mentes
      • A tányér
      • Lelőhelyek
      • Csatlakozni szeretnék
  • Magyarország itala
    • Magyarország itala 2025 versenykiírás
    • Magyarország itala® mixerverseny zsűri
  • Szamos – Tányérdesszert verseny
    • Szamos Tányérdesszert verseny 2025.
      • Szamos Tányérdesszertverseny 2025 kiírás
      • Szamos Tányérdesszert verseny 2025-ös zsűri
    • Szamos Tányérdesszert verseny 2024.
      • Szamos tányérdesszert verseny 2024. versenykiírás
      • Szamos Tányérdesszert verseny 2024-es zsűri
    • Szamos Tányérdesszert verseny 2023.
      • Szamos Mátyás Tányérdesszert verseny 2023. Versenykiírás
      • Szamos Mátyás Tányérdesszert verseny 2023. – zsűri
  • Kapcsolat

Magyarország étele 2019.

2018. december 5. Budapest, Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Rétvári Bence az EMMI miniszterhelyettese, a szakácsversenyek fővédnöke, dr. Bognár Lajos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, Dr. Szabó Enikő a Nemzeti Népegészségügyi Központ Helyettes Országos Tisztifőorvosa és Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete elnöke közös sajtótájékoztatót tartott a “Magyarország étele 2019” elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsverseny, valamint a nyolcadik éve megrendezésre kerülő OKÉS Országos Közétkeztetési szakács megmérettetés meghirdetéséről. A sajtótájékoztató keretében leleplezték le a Pannon Porcelán műhelyében készült „Magyarország étele 2019.” hivatalos tányérját, valamint a versenyek kötelező alapanyagait is bemutatták.

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével hirdette meg a Magyarország étele 2019 elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsversenyt és az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt. A programok fővédnökségét Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese vállalta magára.

Dr. Rétvári Bence az Emberi erőforrások Minisztériumának Parlamenti államtitkára Fotó: Bácsi Róbert László
A kormányzat számára rendkívül fontos, hogy az egészséges életformát a mindennapok részévé tegye: ezt szolgálta többek között a mindennapos iskolai testnevelésórák és az úgynevezett chipsadó bevezetése, illetve az iskolai menzákra vonatkozó szabályozás megváltoztatása is – mondta Rétvári Bence a szakácsversenyek szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Dr. Bognár Lajos az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára közölte: a közétkeztetés mintegy másfél-kétmillió magyar embert érint. Immáron több éve a kis és közepes vállalkozások támogatásával, valamint a hagyományos magyar termékek védelmével a Kormány arra törekszik, hogy a kiváló minőségű, biztonságos és etikus gazdálkodással előállított magyar élelmiszerek megtalálják az utat a hazai vendéglátóhelyek és a közétkeztetés konyháiba. Emellett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kiemelten fontos feladatként tekint a tudásmegosztásra és a szemléletformálásra – tette hozzá az Országos Főállatorvos.

Szabó Enikő országos tisztifőorvos-helyettes hangsúlyozta, hogy a betegségek kialakulás szorosan összefügg az életmóddal. Mint hozzátette, az egészséges táplálkozás fontosságára a most meghirdetett gasztronómiai versenyek is segítenek felhívni a figyelmet.

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke Fotó: Bácsi Róbert László
„Büszke vagyok arra, hogy már másodszorra hirdethetjük meg ezt a nagy presztízsű, magyar szaktudásra épülő versenyünket, melyben a hazai alapanyagok is megjelennek. Hiszek abban, ha a hazai szürkeállomány által megalkotott új magyar receptúrákat hozunk létre, és azt éttermekben elterjesztjük, akkor az a gasztrokultúránk fejlesztésén felül az identitásunkra is hatással lesz és nem utolsó sorban turisztikai tényezővé is válhat.” – mondta el Asztalos István az egyesület elnöke.

A verseny rendezői olyan innovatív, de populáris ételek nevezését várják, mely alkalmas lehet arra, hogy Magyarország étele 2019 címet elnyerje. További elvárás, hogy az étel a legtöbb konyhán elkészíthető legyen, a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is megfeleljen. A verseny kötelezően használandó alapanyaga a hungarikumnak is beillő Naszálytej Zrt. Zöldfarm Bio tejföl és a darálthús (bármilyen fajtájú és összetételű lehet).

A zsűri tagjai a következők:

Zsűri elnöke:

Varga Károly: többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok, Venesz- és kétszeres Aranysapka díjas. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.
Zsűri tagjai:

Ács Lajos: mesterszakács, a dunabogdányi Forgó étterem konyhafőnöke
Endrédi Zsolt: Mesterszakács, az art’otel konyhafőnöke
Kelemen Helmut: mesterszakács, szakoktató, az ÉTREND Egyesület alelnöke
Kocsonya Kálmán: Mesterszakács, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola szakmai igazgatóhelyettese, vendéglátás szakoktató
Oláh Zoltán: Castellum Hotel Hollókő konyhafőnöke
Várhelyi Miklós: szakács szakoktató, olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács



A szakácsversenyre, a korábbi szokásoknak megfelelően új tányér is készült a Pannon Porcelán műhelyében, mely II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé történő megválasztásának 315. évfordulójának állít emléket, kapcsolódva ezzel a II. Rákóczi Ferenc-emlékévhez.
A 2019-es év hivatalos tányérja a "Fejedelem" Fotó: Bácsi Róbert László

A Magyarország étele 2019. szakácsverseny győztese a verseny által biztosított hatalmas presztízs és médiafelület mellett azt is elnyeri, hogy a 2019-ben újra megrendezésre kerülő szakácsfelvonulás elején sétálhat a Parlamenthez.

A versenyről bővebben: www.magyarorszagetele.hu

A nevezéseket 2019. január 25-ig várják. A döntő 2019. március 23-án kerül megrendezésre a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskolában.


A versenyek szakmai partnerei:

Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
Egészséges Táplálkozásért Egyesület
Biokontroll Hungária Kft.
Biokultúra szövetség
Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola


A verseny támogatói:

Aviko;
Naszálytej Zrt.
Helit Kft;
Mirbest
Oldalas magazin
Pannon Porcelán kft.
Friedmann csoport


A sajtótájékoztatón készült még több kép >>>

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

magyarorszag etele
Magyarország Étele ® I Minden jog fenntartva © Copyright 2017
Magyarország Étele ® I Minden jog fenntartva © Copyright 2017