• Főoldal
  • Magyarország étele
    • Magyarország étele 2025
      • Filozófia
      • Fővédnökeink 2025.
      • Magyarország étele 2025. versenykiírás
      • Visszaszámláló
      • Magyarország étele 2025. zsűri
      • A 2025-ös tányér
      • Agroturizmus étele 2025 versenykiírás
      • Szakma Ifjú Mestere 2025.
      • Rajzpályázat 2025
    • Magyarország étele 2024.
      • Filozófia
      • Magyarország étele 2024. versenykiírás
      • Fővédnökeink 2024.
      • Magyarország étele 2024. zsűri
      • A 2024-es tányér
      • Szakma Ifjú Mestere
      • Magyarország díszasztala 2024
      • “Csak tiszta forrásból” rajzpályázat 2024.
    • Magyarország étele 2023
      • Fővédnökeink – 2023.
      • „Befordúltam a konyhára” rajzpályázat – 2023.
      • Magyarország étele 2023. versenykiírás
      • Magyarország étele 2023. zsűri
      • A 2023-as tányér
      • Visszaszámláló
      • Fővédnökeink – 2023.
      • „Befordúltam a konyhára” rajzpályázat – 2023.
      • „Befordúltam a konyhára” rajzpályázat – 2023.
    • Magyarország étele 2022.
      • Magyarország étele 2022.
      • Fővédnökeink – 2022.
      • Magyarország étele 2022. versenykiírás
      • Magyarország étele 2022. zsűri
      • A 2022-es tányér
    • Magyarország étele 2021
      • Filozófia
      • Fővédnökeink 2021
      • Magyarország étele 2021 versenykiírás
      • Zsűri 2021
      • 2021-es tányér
      • Csatlakozni szeretnék…
    • Magyarország étele 2020
      • Magyarország étele 2020
      • Fővédnökeink 2020
      • Filozófia
      • Versenykiírás 2020.
      • Zsűri 2020
      • A 2020-as tányér
      • Csatlakozni szeretnék .
    • Magyarország étele 2019.
      • Magyarország étele 2019.
      • Fővédnökök
      • Filozófia
      • Zsűri 2019.
      • Mentes 2019.
      • A 2019-es tányér
      • Csatlakozni szeretnék .
      • Lelőhelyek
    • Magyarország étele 2018.
      • Magyarország étele 2018.
      • Fővédnökök
      • Filozófia
      • Magyarország étele 2018. recept
      • A zsűri
      • Mentes
      • A tányér
      • Lelőhelyek
      • Csatlakozni szeretnék
  • Magyarország itala
    • Magyarország itala 2025 versenykiírás
    • Magyarország itala® mixerverseny zsűri
  • Szamos – Tányérdesszert verseny
    • Szamos Tányérdesszert verseny 2025.
      • Szamos Tányérdesszertverseny 2025 kiírás
      • Szamos Tányérdesszert verseny 2025-ös zsűri
    • Szamos Tányérdesszert verseny 2024.
      • Szamos tányérdesszert verseny 2024. versenykiírás
      • Szamos Tányérdesszert verseny 2024-es zsűri
    • Szamos Tányérdesszert verseny 2023.
      • Szamos Mátyás Tányérdesszert verseny 2023. Versenykiírás
      • Szamos Mátyás Tányérdesszert verseny 2023. – zsűri
  • Kapcsolat

Megszületett Magyarország étele 2019.

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub) 2019. évben második alkalommal hirdette meg a Magyarország étele elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsversenyét, melyhez a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal szakmai partnerként csatlakozott.


A verseny fővédnökei:
- Dr. Nagy István, Agrárminiszter
- Dr. Rétvári Bence, Miniszterhelyettes, Emberi Erőforrások Minisztériuma

A verseny rendezői olyan innovatív, de populáris ételek nevezését várták, mely alkalmas lehet arra, hogy „Magyarország étele 2019” címet elnyerje.

Elvárás volt, hogy az étel a legtöbb <átlagos felszereltségű> konyhán elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Fontos szempont volt még, hogy a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is megfeleljen az étel, melynek nettó 1000 Ft/adag nyersanyagnormából kellett kijönnie.

A versenybe az ország minden tájáról érkeztek nevezések a versenyezni kívánó csapatoktól, mely nevezésekben épp úgy megtalálható volt a vad, a hal és sertés, mint a mangalica és a kacsa. Minden étel tartalmazta a verseny során kötelezően használandó alapanyagot, a darálthúst és a Naszálytej, Zöldfarm BIO Tejfölt.
A díjkiosztó ünnepség Dr. Pleva György Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági hivatal (NÉBIH) köszöntőjével kezdődött, aki elmondta, hogy az egész iparág számára fontos, hogy az ilyen versenyeken a szakácsok, séfek inspirálódjanak és fejlődjenek. Mivel a felkészülés során az élelmiszerbiztonságról meglévő tudásuk is fejlődhet, ezért örömmel vettek részt szakmai partnerként a versenyben.

Őt Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök egyesületének elnöke követte:

„A honvédelemnek sok oldala van, mi most gasztronómiai perspektívából közelítettük meg. Séfklub elnökeként hiszek abban, ha oly sok év után, a hazai szürkeállományra támaszkodva, addig még nem létező receptúrákat alkotunk meg, és azt éttermekben elterjesztjük, akkor az a gasztrokultúránk fejlesztésén felül turisztikai tényezővé is válhat. Ha merünk nagyok lenni, akkor az rövid és hosszú távon is az identitásunkat és nem utolsó sorban a nemzetközi megítélésünket erősíti. A versenyben erős mezőnyt és jelentős túljelentkezést tapasztaltunk, ezért nehéz helyzetben volt a zsűri, de úgy látom szigorú, szakmai alapú és jó döntés született.” – fogalmazott.

Elmondta továbbá, hogy:

„SOKAN VITATKOZNAK AZON, HOGY MILYEN VOLT A MAGYAR KONYHA, SOKAN AZON VITATKOZNAK, HOGY LÉTEZIK-E, ILLETVE HOGY MOST MILYEN A MAGYAR KONYHA, ÉS MILYEN BEHATÁSOK ÉRTÉK, HA EGYÁLTALÁN ÉRTÉK, MI MEG AZT MONDTUK, NÉZZÜK MEG HOGY MILYEN LESZ A MAGYAR KONYHA. ÉS NEKEM BORZASZTÓ JÓ ÉRZÉS, HOGY EZT A GONDOLATISÁGOT ENNYI JÓ NEVŰ SZAKÁCS ÉS SÉF TÁMOGATJA.”


Beszédében kitért még arra is, hogy az irány meghatározásánál nem is sejtették, hogy még azok is a magyar konyha felé fognak nyitni, akik eddig a nemzetközi konyhák bűvöletében tevékenykedtek. A magyar konyha, becsületes hozzáállással, ahogy a hazai séfek tudása is, a világ bármely részén megállja a helyét és semmi okunk a szégyenkezésre. – zárta gondolatait.

A zsűrizés során a pályamunkák egy-egy sorszámot kaptak, amit kizárólag a szervezők ismertek, a versenyzők nem, ezt juttatták el a zsűri felé, így ők a számokkal ellátott ételeket bírálták. A szervezők így érték azt el, hogy az étel értékelésénél kizárólag az étel számítson és a zsűrit semmi ne befolyásolhassa.
A döntőbe jutott ételek fantázianevei a következők:

- Fejedelmi Szivar
- Örökség Trilógia 2019
- Hoppácska
- A hegy ajándéka!
- Etyeki daráltas
- HaPoTuPi
- Hajdú-Bihari röfögő
- Nagymamám mondta
- Tüskevár
- Csabai ízekbe zárt őz
- Délibáb
- Apukám Kedvence

A Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskolában megrendezett verseny győztese a Páratlan páros nevű csapat lett, így a Hajdú-Bihari Röfögő fantázianevű étel nyerte el Magyarország étele 2019 címet.

A verseny további eredményei:

Másodikként végzett: Kapos Catering – Pap Zoltán és Tapaszti Adrián
Vargányával, parajjal töltött jércemell, kecskesajtos kolbász, babosrétes, dödölle kapros túróval, paprika mártás, tejfölhab

Harmadik helyezett: Ortó Line Team – Ortó Gyula és Dobos Tibor
Borjú, zsályával, gomolyával bacon-be csavarva.”Rozsdás” pulykazúza, karalábé textúrák

Oldalas magazin különdíját nyerte: Kiosk Budapest – Kovács Ádám és Balogh Péter
Faszenes mangalicás trió karfiolkrémmel, langyos bab salátával, paszternák és tejföl ropogóssal

Legszebb tálalás különdíját nyerte: Páratlan páros – Kelemen Roland és Papp László – Hunguest Hotel Aqua Sol
Mangalica rolád, tárkony krémmel töltött burgonyafánk, zöldborsó moussal, tokaji vinaigretteben marinált karottával, répa zselével, sáfrányos gyöngyhagymával, petrezselyem szósszal

Leghigiénikusabb munkavégzésért a NÉBIH különdíját nyerte: Körtefás Nyári Konyha – Etyek – Kiss Krisztán
Etyeki daráltas bacon-ös lila tarhonyával, tejfölös hagymás kelkáposztával, juhtúrós krémes kukorica mártással

A verseny további részletei a www.magyarorszagetele.hu weboldalon elérhetők.

Ezzel megnyílt az éttermek, szállodák részére hivatalosan is a Magyarország étele projektbe való csatlakozás lehetősége, ugyanis a csatlakozni kívánó egységek a szerződést követően ettől a naptól kezdhetik meg az étel hivatalos értékesítését. A szerződés értelmében minden adag Magyarország étele mellé egy zászlócskát kell felszolgálni, ami egy nyereményjáték is egyben.


Ezzel könnyedén leellenőrizhető, hogy hivatalosan is szerződött partnertől szerezték be az ételt, a zászlón lévő ledörzsölhető fedőréteget eltávolítva egy kódot találnak, amit a www.magyarorszagetele.hu weboldalon lehet majd ellenőrizni, így némi szerencsével, kupon formájába visszanyerhető az elfogyasztott étel ára, amit a csatlakozott éttermekben lehet majd beváltani.

Maga a projekt a vendéglátóipari egységekre lett szabva, ugyanis a zászlóval együtt nettó 1100.- forintból jön ki az étel, így sokszoros hasznot biztosít a csatlakozóknak, amellett, már most érezhető, hogy veszíteni való nincs, hiszen tapasztalat, ahol már beszerezhető az étel, hatalmas a kereslet rá. A csatlakozási lehetőség immáron hivatalosan is megnyílt, melyről bővebben itt informálódhatnak:
https://magyarorszagetele.hu/csatlakozni-szeretnek
A Magyarország étele 2019. leírását és teljes receptúráját 2019. június 5-én 15:00 órakor kezdőd szakács díszfelvonulás keretében juttatják el az Országgyűlés hivatalába, hogy megőrzésre kerüljön az utókor számára.h

Az esemény ezen a linken elérhető: https://www.facebook.com/events/519545848553587/


Szakmai partnerek:

Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola
Egészséges Táplálkozásért Egyesület
Biokontroll Hungária Kf
Biokultúra szövetség
A verseny támogatói:

Aviko
Friedmann csoport
Helit Kft
Mirbest
Naszálytej Zrt.
Oldalas magazin
Pannon Porcelán
Kép a 2018-as szakácsfelvonulásról

magyarorszag etele
Magyarország Étele ® I Minden jog fenntartva © Copyright 2017
Magyarország Étele ® I Minden jog fenntartva © Copyright 2017